Ограничението влиза в сила от този следобед и ще важи до 30 септември. Само за последния месец тирове предизвикаха няколко тежки катастрофи по ключови пътни артерии в страната...

ТИР-ове вече няма да пътуват по магистралите и главните пътища в пиковите часове през почивните дни. Ограничението влиза в сила от този следобед и ще важи до 30 септември.

 

Само за последния месец тирове предизвикаха няколко тежки катастрофи по ключови пътни артерии в страната.

 

В началото на май двама души загинаха, а други бяха ранени при четири различни инцидента с тежкотоварни камиони – в един и същи ден.

 

Седмица по-късно заспал зад волана шофьор на турски тир предизвика катастрофа на главен път Е-80 с български камион. Само преди ден два ТИР-а се сблъскаха в тунела "Витиня" след повреда в единия камион.

 

За да се избегнат подобни инциденти, от днес до края на септември тежкотоварни автомобили няма да се движат по магистралите и първокласните пътища през натоварените часове в почивните дни.

 

Забраната ще важи между 16.00 и 22.00 часа в петък и неделя всяка седмица. При повече неработни дни – съответно в последния работен и в последния почивен ден.

 

Тежкотоварните автомобили ще трябва или да избират обходни маршрути или да прекарват шестте часа на паркинг по трасето.

 

Според транспортните експерти по ключовите пътища у нас има над 100 паркинга, които могат да поемат натоварването. Иначе забраната няма да важи за тирове, които превозват живи животни или бързо развалящи се храни.