От 110 ивици в Бургаския регион едва 34 имат стопани, а от 50 те по-големи ивици, само за 8 има обявен нов търг. Девет са плажовете, стопанисвани от общината, но само до края на месеца...

70% от плажните ивици по Южното Черноморие през това лято остават без спасители и медицински екипи.

 

От 110 ивици в Бургаския регион едва 34 имат стопани, а от 50 те по-големи ивици, само за 8 има обявен нов търг. Девет са плажовете, стопанисвани от общината, но само до края на месеца.

 

След последният неуспешен търг за отдаване под наем, неохраняеми за сезона остават и двата плажа в Бургас-Централен и Северен.

 

В момента областната администрация чака решение на Министерския съвет, с което Северният плаж да бъде отдаден за стопанисване на общината.

 

Въпреки че процедурите по търсене на стопани на плажовете започнаха още в края на 2010 година неохраняеми остават много от атрактивните ивици.

 

Неохраняеми са ММЦ Приморско, Попския плаж и Василико-Царево, Обзор. Без спасители са и двата плажа в Бургас. През април Министерски съвет отне концесията на Северния заради невнесени такси в държавната хазна.

 

Година по-рано пък същата фирма сама се отказа да стопанисва Централния плаж. Таксата за всяка от ивиците е 270 хил. лева. Концесионерът се оплаква, че няма механизъм от който да печели, въпреки разположените заведения.

 

От фирмата-концесионер смятат че лишаването им от стопанисване е трябвало да стане след сезона, за да може да се осигури почистване и обезопасяване на ивицата, която в разгара на сезона дневно се посещава от 15 до 20 хиляди души.

 

От областната администрация пък настояват да се разширят правомощията им и големи ивици като в Бургас да бъдат отдавани за един сезон, докато се намерят желаещи да ги стопанисват.