Космическият камък ще премине на около 17 702 км от повърхността на Земята и ще излъчи ярка светлина...

 

Новооткрит астероид с размерите на офис сграда ще премине на близко разстояние от Земята в понеделник, като ще се приближи 23 пъти повече от Луната.

 

Космическият камък ще премине на около 17 702 км от повърхността на Земята и ще излъчи ярка светлина, която ще може да бъде видяна през малък телескоп, обясняват експерти.

 

Астероидът бил забелязан едва в сряда от роботизиран телескоп в Ню Мексико, който сканира небето в търсене на подобни опасности. Вчера беше издадено предупреждение от Международния астрономически съюз в Масачузетс.

 

Откритието беше потвърдено и от британския астроном Питър Бъртуисъл, който е откривал десетки астероиди от собствената си обсерватория. Във Великобритания ще бъде ден, когато астероидът, наречен 2011 MD, премине на близко разстояние от Земята над южното полукълбо.

 

Астрономи в други части на света като Южна Америка ще могат да видят как светва и избледнява за кратко време при бързото си преминаване през звездното небе.

 

Смята се, че астероидът 2011 MD е с диаметър между 9 и 45 метра. На 8 ноември астероид с диаметър 400 метра и тегло от 50 милиона тона, наречен 2005 YU55, се очаква да навлезе в орбитата на Луната.

 

Той ще премине на разстояние от едва 323 478 км и ще е най-големият обект, който някога се е приближавал толкова много до Земята. /БГНЕС