По приблизителни разчети санирането на 75 квадрата апартамент ще струва около 10 хиляди лева...

Кога ще можем да се възползваме от европейските средства за регионално развитие, предвидени за саниране на сградите, в които живеем и какви са изискванията, на които трябва да отговаря домът ни?

 

С образцов пример за общите усилия на комшиите от една жилищна сграда в столичния квартал \"Разсадника\" разказа екип на \"Календар\". Всички 24 семейства от един вход са на едно мнение - дългосрочните инвестиции в дома си заслужават.

 

Обединили са се в сдружение на етажната собственост, първа крачка към европейското финансиране за обновяване на почти 30-годишната сграда в която живеят. И тук започват неизвестните.

 

Хората очакват отговор на въпроса по какви критерии ще се оценява дали блока им е подходящ да кандидатства с проект.

 

Някои от семействата вече са направили външна изолация на апартаментите си и все още не знаят дали тези средства ще им бъдат възстановени.

 

Според експертите в строителното министерство окончателно програмата ще заработи в началото на следващата година. 50% от финансирането на ремонта ще е с европейски средства, останалите трябва да заделим от семейния бюджет.

 

По приблизителни разчети санирането на 75 квадрата апартамент ще струва около 10 хиляди лева. За средствата ще могат да кандидатстват само сгради, които според техническата експертиза имат здрава конструкция и не са опасни.

 

Средствата ще се отпускат за външна и вътрешна изолация, както и смяна на дограмата. Ще се подменя и остарялата сградна инсталация. Там където се налага, ще се ремонтира и покрива на сградата. Очакванията на експертите са в началото на следващата година всички желаещи да могат да кандидатстват за финансиране.