По този начин се спестяват процедури, каза министърът на образованието Сергей Игнатов.

Депутатите дадоха право на българските университети да признават дипломите, издадени от чуждите ВУЗ-ове. Това записаха депутатите с окончателните промени в Закона за висшето образование.

По този начин се спестяват процедури, каза министърът на образованието Сергей Игнатов: \"Сега няма да се губи време за преводи, за легализации особено, когато е на езиците на ЕС. Ще става много по-бързо, така както е по цял свят\". Висшите училища сами ще определят и таксите за платено обучение в магистърските програми, след придобити степени \"бакалавър\" и \"магистър\". Не всички университети обаче ще могат да обучават магистри и докторанти.

Бакалаври ще обучават онези ВУЗ-ове, които оценка от програмната акредитация от 4,00 до 4,99. Обучение в степен магистър ще могат да предоставят университети, които са получили оценка между 6,00 и 10.00, а докторска степен ще дават тези с акредитация от 8,00 до 10,00. Акредитацията ще важи от три до 6 години.

Висшите училища ще могат и да се сдружават и да обучават заедно бакалаври и магистри и докторанти. Тази промяна е мотивирана с факта, че по този начин се премахва една предпоставка за \"изтичането\" на българските млади хора към чуждестранни висши училища. Университетите ще могат да разкриват и свои звена в чужбина. Предвижда се и хабилитирано лице да бъде акредитирано само в едно висше училище, както и участие на бизнеса в експертни съвети на ВУЗ-вете. Информация на БНР. /БГНЕС