Заедно с държавния глава на Полща загинаха още над 90 души...

Основната вина за самолетната катастрофа в Русия, при която загина полският президент Лех Качински е на екипажа на правителствения самолет - това е констатацията в доклада на властите във Варшава. Според експертите, руската страна също има частична вина за трагедията. Заедно с държавния глава загинаха още над 90 души.

Полската страна смята, че военните пилоти на правителствения самолет не са имали достатъчно опит при приземяване в лоши метеорологични условия. Освен това, те не бил добре подготвени и тренирани, се казва в документа. В него се допълва, че екипажът е направил серия от грешки при захода си за кацане на летището в Смоленск в условия на гъста мъгла през април миналата година. Заради заключенията в доклада, министърът на отбраната на Полша подаде оставка, която беше приета от премиера Доналд Туск.

В полския доклад се отправят и обвинения към руската страна. В него пише, че осветлението на пистата е било повредено и недостатъчно. Диспечерите пък дали грешна информация на пилотите, в момент, когато те се готвели за приземяване. Въздушният контрол пък твърде късно издал предупреждението, че правителственият самолет лети твърде ниско.

В публикувания през януари руски доклад за катастрофата, се твърди, че отговорността е изцяло на полските пилоти. Според Москва, екипажът е предприел неоправдани рискове под настояването на някои от високопоставените пътници на борда. Варшава е категорична, че няма доказателства нито Лех Качински, нито който и да било друг да е оказвал натиск върху екипажа да кацне при лошо време.