Всеки хотел, ресторант или магазин у нас трябва да плаща за музиката, която пуска...

Всеки хотел, ресторант или магазин у нас трябва да плаща за музиката, която пуска на клиентите си. Това ги задължава законът за авторското право. Санкциите за нарушителите достигат 20 хиляди лева. Въпреки това голяма част от обектите по Черноморието все още не спазват изискването.

 

Специалисти на \"Профон\" и \"Мюзикаутор\" обикалят Черноморието в опит да дадат последен шанс на собствениците да влязат в списъка на коректните. До края на тази работна седмица в Созопол работи приемна на двете организации.

 

За броени минути екипът в приемната може да направи калкулация на дължимата сума. Процесът се динамизира след включването на Министерството на културата, които започнаха активни проверки.

 

На този етап хотелите и ресторантите с озвучаване на са свикнали с идеята да плащат за плащане на авторските права. Особено по Южното Черноморие процентът на коректните е твърде малък.

 

Към всяка от двете организации - \"Мюзикаутор\" и \"Профон\", се дължи такса, която се определя на базата на категорията на обекта. Груба сметка показва, че обект със семеен хотел една звезда и ресторант две звезди дължи за авторски права към двете организации около 100 лева.

 

Това е цената за един сезон. 50% отстъпка ползват членовете на Българската хотелска и ресторантьорска организация. Глобите при нарушение започват от 2 хиляди и достигат 20 хиляди лева.