Президентът Обама разрушава основите на американската икономика, каза Мишел Бахман...

Американското финансово министерство реагира остро на понижаването на рейтинга, обявявайки, че това е грешка за 2 трилиона долара при изчисленията на бюджетните проекции.


\"Оценка, която е опетнена от грешка от такъв мащаб говори сама за себе си\", заяви говорител на министерството. И още реакции по новината, която може да разтърси отново световните пазари. Републиканците очаквано хвърлиха вината върху Белия дом.


\"Президентът Обама разрушава основите на американската икономика, стъпка по стъпка. Призовавам президентът да настоява за незабавната оставка на финансовия министър Тимъти Гейтнър и да предложи нов план на американските граждани със съкращения на разходите, които да балансират икономиката и най-накрая да върнат американците на работа\", каза Мишел Бахман, кандидат-президент.


Сериозна критика към Вашингтон дойде и от Китай, който е най-големият чуждестранен кредитор на Съединените щати. Пекин осъди недалновидните политически препирни в разгара на американската дългова криза и предложи смяната на долара с нова, стабилна валута за валутните резерви, може да спомогне за избягването на катастрофа.


Финансовият министър на Индия също изрази сериозни опасения от понижаването на американския кредитен рейтинг.


В Япония приеха по-спокойно решението на Стандард енд Пуърс. Правителството обяви, че доверието на Япония в американските държавни облигации и стратегията й да купува такива облигации остават непроменени.


Пред агенция Франс прес френският министър на икономиката Франсоа Бароин беше категоричен, че страната му има тотална вяра в солидността на американската икономика и възможностите й да се справи с дълговата криза.