Близо 500 000 души бяха евакуирани заради прогнозите, че мощният тайфун ще удари източното крайбрежие близо до Шанхай

Летищата в Шанхай отмениха повечето си полети днес заради приближаващия тайфун Муифа, но бурята заобиколи икономическата столица на Китай и може да удари северните райони.

Близо 500 000 души бяха евакуирани заради прогнозите, че мощният тайфун ще удари източното крайбрежие близо до Шанхай. Но Муифа промени курса си, докато още беше в морето, достигайки скорост от 178 км/ч, съобщи днес Националният метеорологичен център. Бурята, която вече няколко пъти промени скоростта и посоката си, се очаква да връхлети източната провинция Шандун утре сутрин или да продължи да се придвижва на север по крайбрежието, допълни същият източник.

Двете летища в Шанхай отмениха повечето си полети за днес, след като вчера бяха отменени над 200 полета. Това засегна близо 30 000 пътници.


Бурята, за която се смяташе, че ще бъде най-силната, връхлитала Шанхай от 2005 г., когато тайфунът Маца уби седем души и нанесе щети за 1,3 милиарда юана (202 милиона долара), донесе силни ветрове и дъжд в града и околностите му.

Най-малко един човек е в неизвестност в съседната провинция Чжъцзян при потъването на кораб, съобщи агенция Синхуа. Провинции Цзянсу и Шандун се готвят за последиците от бурята, като властите евакуираха десетки хиляди хора и наредиха на над 11 000 кораба да се върнат на брега, съобщават местните медии. /АФП