Истинска катастрофа заплашва голяма част от жителите на града...

Истинска катастрофа заплашва голяма част от жителите на Перник. Старите минни галерии, които години наред са давали поминъка на хората в този край, са наводнени.

 

Ако не бъдат взети спешни мерки, 12 квадратни километра от града могат буквално да се сринат. Напукани сгради, мостове и пътни настилки вече има в кварталите \"Клепало\", \"Проучване\" и \"Драгановец\".

 

Екип на \"Календар\" посети миньорските семейства в жилищния комплекс \"Цалева круша\". Именно там преди повече от година мините погълнаха три блока.

 

Днес десетки семейства живеят на ръба на отчаянието и страха. След като блоковете на дружеството в ликвидация „Мини Перник\" пропаднаха, хората в единия от тях оцеляха по чудо.

 

Димитър Стоянов е прекарал целия си живот в мините. От 30 години живее с една единствена цел – да укрепи разпадащото се фамилно жилище. За този ад семейството дори е задължено да плаща наем. Същата е съдбата на десетки семейства наоколо.

 

След спирането на работата в пернишките мини през 2005 година огромните галерии и дълбоките тунели под града се пълнят с вода. Влагата е пагубна за укрепването на подземните съоръжения.

 

Наводнените пластове заплашват да погубят 12 квадратни километра в 80-хилядния град. Ако това стане, ще пострадат жилищни и промишлени сгради.

 

Пернишкият въглищен басейн се наблюдава от 1995 година насам, твърдят експерти. На този етап специалистите вече са направили редица наблюдения на подземните процеси.

 

Очертали са най-застрашените части на града. След като геоложките проучвания приключат, ще са готови препоръките за укрепване на кризисния район.