Яхта с шестима души на борда потъна, но всички на борда са спасени...

9 души бяха спасени при два инцидента снощи в бурното море край Созопол. Яхта с шестима души на борда потъна, но всички на борда са спасени.

 

Сигнал за бедствие е подала и друга лодка с двама рибари на борда, които също са извадени невредими от водата. През изминалото денонощие, вследствие на силния вятър и бурното море, са потънали 3 плавателни съда, спасените са 18 души.

 

Около 19.50 часа вчера екипажът на яхта \"Олимп\" праща сигнал, че силният северен вятър ги тласка към скалите на остров \"Свети Иван\". Заради поривите, достигащи на моменти до 18 метра в секунда плавателният съд става неуправляем и засяда в скалите около острова.

 

През пропукания корпус в \"Олимп\" започва да навлиза вода. Бедстващите успяват да слязат на острова, където ги откриват двата спасителни екипа.

 

На борда са били капитанът й Иван Стоянов, 12-годишният му си син, Любо Пухов - и тримата от Созопол. С тях са преподаватели и студенти от института, чиято собственост е яхтата. Днес Пухов отказа да се срещне с медиите.

 

Около 21.40 часа бедстващите мъже са откарани до созополското пристанище невредими. Според Морска администрация задължение на капитаните на плавателните съдове е да се съобразяват с времето.

 

Междувременно е получен и втори сигнал за бедстваща рибарска лодка с двама души. Вятърът отнася плавателния съд към острите скали на нос Колокита, а моторът отказва да работи.

 

Спасителите успяват да хвърлят въже и да изтеглят лодката на безопасно място на плажа Хармани и да извадят на брега двамата рибари. Всички спасени са в добро здраве.