Корените на рода са проследени още от края на 17-ти век...

15-метра родословно дърво подредиха от рода Джилянови на първата си родова среща. Корените на рода са проследени още от края на 17-ти век. Според един от изследователите и съставителите на родословното дърво, Георги Джилянов името на рода води началото си от Китай. 


Много от хората, пристигнали на родовата среща на Джиляновия род, се видяха за първи път. Други си припомниха близки и роднини. Близо пет години изследователска работа е била необходима  на Георги и Ивайло Джилянови  за да се стигне до трогателната среща.


Село Гурково е избрано специално за мястото на родовата среща, защото точно тук през 1820 година началото на рода полага Тодор Джилянов. Оттогава до наши дни родът вече достига близо 2000 души Разпръснат е из цялата страна и зад пределите на България.


След първата родова среща на Джилянови предстои да бъде издадена книга за рода. Нейни автори отново са Георги и Ивайло Джилянови. А отпечатването и представянето на родовата биография отново ще бъде повод за малка семейна сбирка, макар и в по-тесен кръг.