Как да се справим с депресията след лятната отпуска?

Не трябва да се говори за лятна депресия след отпуската, а за един епизод, който е свързан с по-тягостни емоции и преживявания. За депресия може да се говори, ако се наблюдава характерната симптоматика като потиснато настроение, липса на апетит, безсъние и раздразнителност повече от две седмици. Това поясни за зрителите на \"Здравей, България\" психологът Александра Петрова.

Според нея е факт, че имаме нужда от смяна на пространството и от това времето ни да протича по различен начин, но попадайки в друго пространство и време, забравяме, че хората в активната работна възраст, т.е. зрялата възраст, много по-интензивно работят. Това води до натрупването на една много по-голяма умора и стрес, които много трудно се разтоварват за една седмица или дори за 10 дни. От друга страна, ние почиваме по един или друг начин, свързани с работата – мислено или чрез телефона, отбеляза тя. В тази връзка тя даде няколко практически съвета.

Първо, човек трябва да промени нагласата си и да осъзнае, че отпускарският сезон не е един-единствен.

Връщайки се на работа, различните хора имат нужда от по-малко или повече време за адаптация. По-доброто планиране на отпуската, както и да уикендите след нея, представлява един естествен зареждащ фактор на нашите батерии. Важно е и изготвянето на план за свършването на работа след лятната отпуска, за да бъде избегнат внезапният хаос, който ще ни накара да се почувстваме отново уморени.

Варианти, които биха ни помогнали да пренесем почивните дни по време на работа е, например като разместим пространството в офиса или променим интериора на собственото си бюро. Важно е да спортуваме, както и да се виждаме с приятели след работа.

Най-простичката разходка в парка, музиката и ароматите са неща, които могат да повлияят на психическата ни настройка.

За повече информация по темата, както и за други полезни напътствия, вижте цялото гостуване на психолога Александра Петрова в \"Здравей, България\" във видеото.