Проф. Владко Мурдаров, председател на Института по български език към БАН повече по темата...

Правилата, които влизат в сила от 1 септември, не са нови, тенденцията е да ги опростим, така че да могат да бъдат запомнени по-лесно. Това каза в \"Здравей, България\" проф. Владко Мурдаров, председател на Института по български език към БАН.


Ако въведем съвършено нови правила, в един момент може да се окаже, че целият български народ е неграмотен, подчерта той.


Очаква се да излезе книга със 132 правила, които са припомняне на правилата. Отделено е внимание на правоговора. Например, разминаването между правопис и изговор при \"мъжа\", \"чета\", които се пишат с \"а\" накрая, но се изговаря \"ъ\".


Проф. Мурдаров припомни, че е правилно да се пише \"имейл\", а не \"и-мейл\", както и \"е-общината\" (\"електронна община\"), \"айпод\", \"айфон\".


Когато се обръщаме към важни личности, с желание да демонстрираме уважение, пишем \"Вие\", дори когато става въпрос за много хора, например \"Господа, Вие\". Това обаче важи единствено за официалната кореспонденция, подчерта проф. Мурдаров.


При изписване на институция, да речем \"МОМН\" (Министерство на образованието, младежта и науката), ако веднъж сме употребили абревиатурата, при повторно посочване на институцията, но само с думата \"Министерство\", тя се пише с главно \"М\".


Още правила гледайте във видеото.