Болниците нямат медикаменти, гориво също липсва...

Либийската столица е изправена пред хуманитарна катастрофа, съобщават кореспонденти. Триполи е без вода и ток, отпадъците не се почистват. Болниците нямат медикаменти, гориво също липсва.


Говорител на Преходния съвет обяви, че се прави всичко възможно за нормализиране на ситуацията. Той обаче предупреди, че никой не трябва да очаква чудеса.    


Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун поиска помощ за населението на Триполи. Той заяви, че животът на милиони хора в района на либийската столица е подложен на риск заради липсата на вода.


В същото време Преходният съвет обяви, че се очаква утре в Триполи да пристигне 30 хиляди тона гориво, както и дизел за производство на електричество.


В столицата вече не се водят боеве и ситуацията е сравнително спокойна. Бунтовниците контролират почти напълно града. Неизвестно остава местонахождението на Муамар Кадафи.


Сражения се водят край родния му град Сирт и край петролното пристанище Рас Лануф. Самолети на НАТО са извършили серия от удари в района. Бунтовниците са превзели граничния пункт Рас Джадир на границата с Тунис - основна артерия за доставка на хуманитарна помощ.