\"Доверието между лекар и пациент е основното\"...

\"У нас около 10 години нямаше лекар с взети права. Когато има грешка, не се поколебахме да го направим. Имаме уволнени директори, лекари с отнети права и много наложени санкции\".

 

Това заяви в \"Здравей, България\" здравният министър д-р Стефан Константинов.

 

Той бе помолен да коментира един от последните случаи на лекарска грешка, при който човек след манипулацията коронарография си тръгва с отрязана ръка.

 

Министър Константинов поясни, че при тази манипулация има подобен риск.
\"Поради тази причина трябва да се зададе въпроса дали винаги се налага да се правят подобни интервенции, какво налага бум в определени области в медицината и какво трябва да направи държавата\", на мнение е здравният министър.

 

Той уточни още, че трябва да се установи дали при лекарска грешка тя е индивидуална или свързана със системата, която трябва да се промени и да не допуска грешки.

 

\"Има медицински стандарти с ясни правила за това как трябва да се лекува човек, критерии, по които се следят лабораториите. Ние имаме правилата, но те трябва да се съблюдават. Финалната инстанция обаче е съдът\", заяви още министър Константинов, с допълнението, че у нас има осъдени лекари.

 

Той е на мнение, че не бива от един случай да се генерализира за цялата здравна система.

 

\"Доверието между лекар и пациент е основното и ако то бъде нарушено, страда целия процес\", на мнение е д-р Стефан Константинов.

 

Той е на мнение, че е нужна здравна политика по отношение на лечебните заведения. Важно е качествено лечение и достъпност във всички точки на страната.