Много хора използват солариум целогодишно, за да поддържат своя тен...

Много хора използват солариум целогодишно, за да поддържат своя тен. Какви опасности крие неконтролираното използване на солариум и как да се предпазим от нежелани ефекти провери екип на \"Здравей, България\".

 

Все повече хора посещават соларните студия, за да придобият бронзов загар на кожата. Прекомерното и неконтролирано използване  на солариум обаче крие рискове. Въпреки че солариумът се използва при лечението на различни кожни болести и спомага за образуването на витамин Д, дерматолозите съветват да не се използва дълго време.

 

Според доктор Денкова голяма част от младите хора нямат необходимата здравна култура, за да използват солариум. Това води до прекалена употреба, която застрашава здравето им.

 

И въпреки че много хора са запознати с рисковете за здравето, те все пак прекаляват с използването на солариум.

 

Важно е използването на специални очила по време на сеанса. Те предпазват от възпаление на очите и увреждания на ретината, а употребата на подходяща козметика се грижи за здравето на кожата.

 

Умереното използване на солариум не вреди на здравето, даже напротив. Затова не трябва да надвишаваме десетте посещения на година, препоръчани от лекарите и преди употреба да се консултираме с дерматолога си.