Листовките за шофьорските изпити вече няма да са на хартия, а на таблети...

Листовките за шофьорските изпити вече няма да са на хартия, а на таблети. Експерименталните изпити ще започнат още тази седмица, а от 1 октомври новата система ще бъде въведена навсякъде.

 

\"Идеята на новия начин на провеждане на изпита за кандидат-шофьорите е, че вече няма човешки фактор. Машината оценява дали листовката е решена правилно, няма разнасяне на листовките извън сградата след приключване на изпита\", обясни в \"Здравей, България зам.-министърът на транспорта Камен Кичев. Изпитът ще бъде записван с видеокамера.

 

Времетраенето на изпита ще бъде 40 минути. Системата на оценяване е точкова като максималният брой е 96 точки. От тях кандидат-шофьорът трябва да изкара минимум 86.

 

Новото е, че в някои от въпросите вече ще има повече от един верен отговор. Ако решаващият листовката не посочи всички верни отговори, целият отговор ще се счита за грешен. Вече не е от значение начинът, по който ще се маркира верния отговор.

 

Репортерът на \"Здравей, България\" Павел Владимиров се пробва на новия тест и за 40 минути се опита да реши листовката на живо в студиото. Той обаче успя да се справи само за 8 минути и изкара 73 точки.