Първата българска подводница ще бъде превърната в музеен експонат...

Първата българска подводница ще бъде извадена от дъното на Черно море и ще бъде превърната в музеен експонат.

Решението е на военноморските сили и идва, след като бяха намерени неоспорими доказателства, че откритата край Варна подводница е нашият \"Подводник 18\", участвал в бойните действия през Първата световна война.

Краят на Първата световна война. България е сред победените. Губим правото на собствен подводен флот. Франция е новият собственик на нашата подводница. Документи от следвоенните години сочат, че UB-18 е откарана до пристанище Бизерта в Тунис и е нарязана за скрап.

Годината е 2010-та. Водолазите от варненското сдружение \"Блек сии дайв Одесос\" опровергават историята. Първоначално историците решават, че открития обект е дълго търсената руска подводница S-34.

Проучванията продължават. Подводницата лежи на 35 метра дълбочина, разделена на две части. Водолазите я освобождават от рибарските мрежи и я почистват. По снимки и стари чертежи се доближават до истината.

Развръзката идва, когато водолазите откриват надписа на винта - на него ясно се вижда моделът, дата на производство и заводът, който я е произвел.

От типа UB има произведени 80 подводници. Всички те са или потопени, или нарязани за скрап. Затова военните са решили да извадят българския \"Подводник 18\" на сушата, въпреки че 90 години морето се е грижило за нея.

Какъв е бил истинският край на подводницата, какви мисии е изпълнявала - ще разберете в \"Новините\", утре вечер от 19.00 часа.