Той се казва Марсел. На български може да каже само "добре", но има къща във Велико Търново и харесва София

Той се казва Марсел, но е по-известен като Сириъл в средите, в които се занимава активно. На български може да каже само "добре", а кирилицата му се струва като някакъв малък ад. Въпреки това си е купил къща във Велико Търново и смята да прекарва колкото се може повече време в България. Бил е в затвор, но не и за да излежава присъда. Не крие, че пие много и че е падал от сцените в клубовете, в които е бил на парти, но е толкова харизматичен, че някакси това остава на заден план.

Това са част от нещата, които Марсел успя да ни разкаже след партито с Ашън Харви и Мат Кантор от The Freestylers, което препълни столичен клуб. Ако е успял да грабне и твоето внимание, продължи по-надолу...

Кой е MC* Сириъл?

Марсел:
Аз никога не съм бил всъщност MC Сириъл, а просто Сириъл, но всеки път, когато се появя на някое парти, ме обявяват като ЕмСи Сириъл, за да знаят хората какво правя!

Истинското ми име е Марсел. Веднъж на фестивал в Унгария, промоутърът не се поколеба да разбере името ми, разглеждайки паспорта ми, и ме беше обявил като MC Марсело. Все още има хора в Унгария, които мислят, че името ми е MC Марсело.

А защо точно Сириъл?

Марсел:
Причината да харесам Сириъл като име е, че харесвам сюрреализма на Салвадор Дали. Мечта ми е постигна по такъв начин един лирически "Сирреализъм"!

От кога работиш с The Freestylers и какво може да ни разкажеш за работата си с тях?

Марсел:
Започнах да работя през 2004 г. с The Freestylers, когато си търсеха MC, с което да работят върху DJ сетовете си. В крайна сметка започнах да работя с тях в студиото и да ходим заедно на живи участия. The Freestylers бяха тези, които ме въведоха в света на брейкбийта и дръм енд бейса. Преди това се занимавах предимно с хип хоп. Всъщност The Freestylers са виновниците за това да стана част и от света на фестивалите и турнетата, Без тях сигурно нямаше да имам възможността да работя с всички диджеи и групи, с които съм работил досега.

Какво мислиш за брейкбийт сцената в момента?

Марсел:
Напоследък ходя на много партита. Въпреки това впечатлението ми е, че брейкбийт сцената се стеснява все повече и повече. Не се прави толкова много музика и сякаш няма толкова много хора, които да се занимават с нея.

Има твърде много направени ремикси и буутлегове, но и толкова песни. Вероятно това също оказва влияние. Възможно е и много от брейкбийт продуцентите да не са в час с музиката, която слуша младото поколение и с която се идентифицира, не знам.  Мисля си, че брейкбийтът има нужда от повече млади хора, които да дават своя принос и да младежки ентусиазъм, за да продължат да развиват идеите и да поддържат сцената свежа.

The Freestylers винаги са използвали влияния отвън в музиката си, без да променят стила си, което смятам, че е хубаво нещо!

Какъв е твоят вкус за музика? Ако проверим твоя плейър сега, какво ще намерим на него?

Марсел:
Харесвам много различна музика и това, което ми се слуша се променя всеки ден. В момента слушам разни тракове, които български рапър – Ndoe (ние за такъв български рапър не бяхме чували, но ако някой е чувал за него - да ни пише в Нова Телевизия, ще ни е интересно да научим нещо за него, бел.ред.), ми прати. Не мога да разбера какво казва, но гласът му и звученето са супер. Напомнят ми за София...

Също така слушам отново и отново една песен от албума на Lil Wayne, която се казва "Megaman". Страшно много ми харесва ритъма, а рапирането на Lil Wayne ме кара да се чувствам като гангстер за 3 минути. В момента слушам още албумите на Dev, Etta Bond, Tyler The Creator, Jay Z и Kanye West, Drake и малко олдскуул - Arctic Monkeys.

Тъй като напоследък съм доста време в къщи или в колата, слушам доста музика.

Кои са най-добрите партита, които си правил?

Марсел:
На този въпрос не може да се отговори, защото съм имал толкова силни партита и толкова добре съм си прекарвал по цял свят и по всякакъв повод, че...

Едно от най-интересните и най-добрите партита обаче, които съм правил, е това в един украински затвор. Повечето от затворниците не бяха слушали музика от години. В затвора нямаше електричество и затова трябваше да донесат генератор, за да има захранване на шоуто. Ако искаха да гледат, затворниците трябваше да седят на столове, без да стават изобщо 3 часа! Това тяхно усилие ме накара да се чувствам много особено. Малко, след като влезнах в стаята, затворниците нарушиха заповедта и започнаха да скачат нагоре-надолу, да танцуват... Охраната не се впечатли, защото също се забавляваше. Както и да е... Момичето, което пееше с нас, обаче въобще не се чувстваше на място! Някои от тези мъже не бяха виждали жена с години!

Приятелката ти винаги ли е с теб? Видях я с теб в клуба. Лесно ли ти е да устояваш на фенките?

Марсел:
(Смее се) Хубаво е да срещаш готини хора, когато пътуваш. Винаги е приятно да си поговориш с някого, с когото разговорът върви.

Как ти се стори публиката на партито на Camp Sessions в Mixtape? Видяхме, че бяха жадни за бутилката ти ром, но освен това?

Марсел:
Хората бяха фантастични! Вярно, че се опитаха да ми откраднат слънчевите очила и откраднаха бутилката ми с ром, (смее се) но вероятно и аз на тяхно място бих се опитал да открадна бутилка с ром, ако имам такава възможност!

Имаше възможността да попътуваш малко из България и да посетиш някои събития. Какви са твоите впечатления от страната и от хората, които срещна тук?

Марсел:
Честно казано, успях да видя само София и Велико Търново и мога само да кажа, че обожавам природата и обстановката във Велико Търново. За нощния живот нищо не мога да кажа, защото може и да не ми повярвате, но не ми остана време за парти.

Много обичам да излизам навън и да ходя по партита в София. Нещото, което много ми харесва у хората тук е, че им е много интересно да говорят за историята, политиката и културата на България.

Имаш много интересен стил на обличане. Сам ли избираш дрехите си или?

Марсел:
Благодаря ти! Съвсем сам избирам дрехите си, освен когато имам участия с Dub Pistols, защото тогава трябва да нося костюм. Налага ми се винаги да си купувам слънчеви очила*, защото или се чупят, губят или някой ми ги краде. Затова и никога не си купувам скъпи! Всъщност се опитвам да избягвам скъпото облекло, тъй като ми се случва да се напивам и да падам от сцената.

Има магазин в Брайтън, Англия, от където обичам да пазарувам, защото всяко нещо е уникално и единствена бройка. Така никой друг няма да има онова, което ти си си купил! Така че, нося много от техните модели в момента.

Коя е твоята любима страна за парти и добро настроение? Освен България, разбира се, ние сме най-добрите!

Марсел:
(Смее се) Не мога да кажа коя е любимата ми страна, защото е твърде инвидивуално. Лондон не е същият като Бристол, Париж не е същото като Марсилия, но пък времето в Австралия е чудесно за фестивали.

Хареса ли другите диджеи, които пускаха след теб на партито?

Марсел:
След участието ми бях в гримьорната. Пиех и си говорех с хората, но SAVA, който пускаше след това беше страхотен.

Какво правиш в свободното си време? Как си почиваш?

Марсел:
Като цяло имам много малко свободно време. Непрекъснато имам да наваксвам в работата, но когато се случи да имам един свободен час, то тогава обичам да играя Pro Evolution Soccer. В момента чакам да излезе FIFA 12, за да си я купя!

Ако трябваше да си избереш друга професи, коя би била тя?

Марсел:
Нямам никаква идея! Нямам висше образование и никога не съм се чувствал на място преди, когато съм работил нещо, защото ме е било страх, че ще се проваля. Но винаги съм работил усилено! Все пак сигурно щях да бъда бачкатор в някоя фабрика. Щях да работя много, но пак щях да съм щастлив.

Какво ти предстои до края на годината?

Марсел:
Предстои ми много студийна работа, както и концерти в Испания, Гърция, Унгария, Литва и Полша. Може да очаквате да чуете нови неща от мен или да ме намерите на най-необичайното и лудо място на планетата.

Кога ще те видим отново в България?

Марсел:
Надявам се да се върна в България много скоро, но не мога да обещая нищо преди да мога да потвърдя датите. Имам къща близо до Велико Търново, така че ще бъдa в България, колкото се може по-често.

Кажи ми една дума на български.

Марсел:
Мога да кажа само "добре"! Твърде много хора говорят английски в България, а и аз въобще не разбирам кирилицата, макар че ще ми се наложи да я науча!
 


* MC ("man of ceremony") - ЕмСи-тата са всъщност рапъри, но терминът далеч не се ограничава само със стила хип-хоп.


* Слънчевите очила са негова запазена марка, що се касае до визията му.
 


Автор: Миалена Халваджийска