Интересен нов пърформанс ще ви разведе из един неповторим фиктивен музей...

Вили Прагер и Ива Свещарова работят и специализират отдавна в чужбина, редом с едни от големите имена на немската, австрийската, белгийската, гръцката, че дори и португалската сцена за съвременен театър и пърформанс. С това списъкът, разбира се, далеч не се изчерпва. Причината - когато човек обича това, което прави, той не познава граници. И още едно доказателство за това - двамата стоят в основата на фестивала за съвременен танц и пърформанс - \"Антистатик\", който бавно, но славно набира попурляност у нас и е чакано събитие през пролетта. Сега те отново се завърнаха и на софийската театрална сцена, за да се вживеят в ролята на куратори в един фиктивен музей...на хигиената.

 

Наименованието \"Музей на хигиената\" препраща към едноименната институция в Дрезден, основана през 1912 г. с цел да просвещава обществото в \"разумен и здравословен начин на живот\". През годините на национал-социализма тя е една от основните лаборатории за разработване на идеологията за расова хигиена.


Хигиената носи идеята за контрол, дисциплина и ред, както и а/и/люзията за \"здрав дух в здраво тяло\". Докато преди здравето градеше образа на перспективна нация, то днес ни дава насладата от живота на консумацията. И в двата случая се оказва стратегия - за организиране и контролиране, за привеждането на индивида в режим на възможно най-ефективно и целесъобразно функциониране.


Именно това изследват Вили Прагер и Ива Свещарова, познати още и като Брейн Стор Проджект. Вдъхновени от Мишел Фуко, авторите на представлението са избрали да погледнат на понятието \"хигиена\" като техника на дисциплиниране и дресиране през неговото саботиране. Телата им ще бъдат въвлечени в напрегнато взаимодействие едно с друго.

Симулирайки ролята на куратори в един фиктивен музей, техните експонати са артефакти от сферата на пърформанса, визуалните изкуства и спорта борба, която още от Античността служи като техника на дресиране и фабрикуване на индивиди. За да бъде възможно и достоверно последното, двамата са разчитали на помощта на истински консултант по класическа борба.

Взаимоотношенията между телата излизат от регулацията на \"хигиенизирането\". Те произвеждат и съчетават своите сили ... до пълно изтощение.

 

Какво и как ще се случи - разберете на премиерата, която ще се състои на 1 октомври 2011 от 19.30 ч. в Народен театър \'Иван Вазов\". Следващите представления ще бъдат на 2 и 4 октомври 2011 от 19.30 ч. Със сигурност ще бъде интересно, затова не пропускайте.