\"Пина\" е филм, посветен на балетистката и хореограф Пина Бауш...

Кинокритикът Деян Статулов представи в \"Здравей, България\" филмите, които си заслужава да гледате тази седмица. Преди това обаче той обяви няколко интересни събития в страната, свързани със седмото изкуство.

 

Тази вечер в кино \"Одеон\" от 18.30 часа ще се състои премиерата на книгата на авторката Геновева Димитрова, посветена на руското кино. В Габрово за втора поредна година се провежда фестивал на смешния филм. В София пък, също за втора поредна година, се прави фестивал на анимационното кино.

 

Първият филм, който си заслужава да гледате тази седмица, е \"Пина\" на Вим Вендерс. Лентата е посветена на балетистката и хореограф Пина Бауш, а филмът е 3D.

 

\"Наричат я екзистенциалист в танца, защото не представя класическия балет, а танц, който изразява един друг тип емоция\", разказа кинокритикът.

 

Той продължи с романтична комедия на режисьорите Глен Фикара и Джон Рекуа \"Оглупели от любов\". В лентата може да видите актьорите Ема Стоун, Джулиан Мур, Стив Карел и Райън Гослинг. Филмът разказва за 40-годишния Кал Уийвър, който има всичко - кариера, хубава къща, послушни деца, женен за приятелката си от гимназията. Но когато разбира, че жена му Емили му е изневерила и иска развод, идеалният му живот набързо се преобръща.

 

Следващият филм, представен от Деян Статулов, е класическият екшън с шпиони \"Елитни убийци\". Създаден по действителен случай, \"Елитни убийци\" събира за първи път на екран три големи имена в Холивуд - легендата Робърт де Ниро, новата екшън звезда Джейсън Стейтъм и сънародникът му Клайв Оуен. Филмът е режисьорски дебют за Гари Маккендри.

 

Деян Статулов завърши с представянето на 3D финландската анимация \"Муминтрол и преследването на кометата\". Муминтролите със сигурност могат да станат любимци на българските деца. Мумините са традиционни герои.