Тя коментира идея на социалния министър...

Предложението на социалния министър човек на 63 години за жените и 65 години за мъжете, да не може да бъде уволнен от работодателя си, ако е в частния сектор, е наполовина добро. Това каза в \"Здравей, България\" Мика Зайкова – финансов експерт към КТ \"Подкрепа\".


По думите й и в държавната администрация кадрите са дефицит и хората трябва да бъдат равнопоставени, тоест, ако се въведе подобно правило, то трябва да е валидно и за частния, и за държавния сектор. Заплатите става все по-малки в държавния сектор.


В цяла Европа хората работят активно много по-дълго. Защо да не дадем възможност на хора, които могат и здравето им позволява, да останат малко по-дълго и да бъдат полезни, реторично попита Зайкова.


Григор Димитров – главен директор в Българската стопанска камара, уточни, че тази идея не е нова, обсъждана е още преди година - две.


Всеки работодател преди да вземе решение преценява как да осигури устойчивост в краткосрочен и дългосрочен план, как фирмата да се запази. Данните от последните две години показват, че групата 15-34 години са най-засегнати от кризата, докато групата 54-65 години бяха запазени. Няма работодател, който да иска да уволни кадърен работодател, подчерта той.