Къде е България на картата на света и има ли сгради, които впечатляват с височината си?

Концепция за първия в света \"земестъргач\", построен под земята показват мексикански архитекти. Сградата ще бъде разположена в историческия център на Мексико сити на триста метра под земята. И докато по света подобно съоръжение може да бъде реализирано, у нас звучи като научна фантастика.
 
Небостъргач, но наопаки. 70-етажният земестъргач ще бъде практично решение за пренаселения Мексико Сити, където има остър дефицит на помещения за офиси и жилища. Това се дължи на забраната да се събарят исторически сгради, както и да се строят нови, по-високи от 8 етажа.
 
И докато по света започват да строят небостъргачи под земята, у нас високите сгради над нея се броят на пръсти. Най-високите съоръжения са комините на „ТЕЦ Марица изток 2\" - съответно по 325 метра. За сравнение Айфеловата кула в Париж е с метър по-ниска. Ако не броим десетките телевизионни кули, високо в небето се целят няколко сгради.

Първенец по височина у нас е 25-етажната сграда на хотел \"Родина\", построен преди 30 години.

Със своите 99 метра веднага след хотел Родина се нарежда сградата на КНСБ в София. С метър по ниска от нея е хотел Кемпински-Зографски. Най-новите бизнес-сгради, които откриха скоро в столицата са тип-кули, от които най-високата е 80 метра. Мечтата за нещо още по-високо от тях е на път да стане реалност.


По проект небостъргачът ще струва 60 милиона евро и е поредният кандидат за рекордьор по височина в българската столица. Проектът е на английска фирма, която е автор на кулата-хотел \"Бурж ал Араб\" - едно от чудесата на Дубай, и българска архитектурна фирма. 

 

До този момент от сградата са построени 26 метра. А сега си представете още 100 метра нагоре.

В България трудно се строят и се проектират високи сгради, защото ние сме сеизмична зона и цялата конструкция трябва да отговаря на много високи изисквания за сеизмична устойчивост, обяснява арх. Ангел Захариев - главен проектант на сградата-небостъргач.

Във впечатляващата сграда ще се налеят 70 хиляди кубични метра високоякостен бетон и над 10 хиляди тона стомана. За построяването й работят 100 архитекта и над 1000 работници.

Как ще изглежда най-високата сграда у нас ще ви покажем само след 2 години.