В 8 града начело са кандидати на БСП, а в един – на ДПС...

ГЕРБ печели кметските места в 14 областни центъра. Това показват резултатите от 100% обработени протоколи в общинските избирателни комисии. В 8 града начело са кандидати на БСП, а в един – на ДПС.

 

След като на първи тур ГЕРБ победи в София, Бургас, Габрово и Добрич, на втория тур спечели още в Благоевград, Варна, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Русе, Силистра, Смолян, Стара Загора и Ямбол.

 

Червените пък застават начело в осем областни града – Търговище, Шумен, Сливен, Разград, Ловеч, Перник, Видин и Враца. 

В Кърджали печели кандидатът на ДПС. В Кюстендил, Монтана, Пазарджик и Хасково начело са кандидатури на инициативни комитети и коалиции. Те са и досегашни кметове на общините.

 

В Благоевград печели кандидатът на ГЕРБ Атанас Камбитов с около 60% срещу близо 40% за кандидата на левицата Емил Костадинов. На втория тур във Варна около 60% от избирателите подкрепиха Кирил Йорданов от ГЕРБ, а 40% - опонента му на балотажа Веселин Марешки.

 

Новият кмет на Велико Търново е Даниел Панов от ГЕРБ. Той води с около 4% пред Николай Илиев от БСП. Във Враца печели независимият кандидат, подкрепен от БСП Николай Иванов.

 

На второ място остава Петя Аврамова от ГЕРБ с около 47% подкрепа. След оспорвана надпревара в Перник постът отново поема Росица Янакиева, подкрепена от червените с близо 53% срещу Ирена Соколова от ГЕРБ – с 47%.

 

Димитър Стойков от ГЕРБ е новият градоначалник на Плевен. Досегашният кмет Найден Зеленогорски остава втори с по-малко от процент разлика. В Пловдив досегашният кмет Славчо Атанасов също отстъпва с по-малко от 2% на Иван Тотев от ГЕРБ.

 

В Русе печели Пламен Стоилов срещу Искрен Веселинов, издигнат от „Синята коалиция\" и ВМРО. Новият кмет на Сливен е кандидатът на БСП Кольо Милев. Той побеждава бившия кмет и кандидат на ГЕРБ Йордан Лечков.

 

Досегашният градоначалник на Смолян Дора Янкова отстъпва пред кандидата на ГЕРБ Николай Мелемов. В Стара Загора печели Живко Тодоров с 67.12% срещу около 33% за кандидата на БСП Бойчо Биволарски.

 

В Търговище начело с близо 80% от гласовете излиза досегашният градоначалник Красимир Мирев. Още един мандат печели и кметът на Хасково Георги Иванов. В Ямбол настоящият кмет, издигнат от ГЕРБ, Георги Славов печели надпреварата срещу лявата кандидатура Мариета Сивкова.