Кизомбата е един от най-популярните танцовални и музикални жанрове, създадени в Ангола...

В студиото на \"Здравей, България\" тази сутрин се развихриха страстен африкански танц. Елена Бали и Гаро Узунян разкриха тайните на танца кизомба.

 

\"Кизомба е страстен танц, в който има взаимоотношения между мъжа и жената. Специфичното за него е, че се танцува със затворени очи\", разказа Гаро Узунян.

 

Кизомбата е един от най-популярните танцовални и музикални жанрове, създадени в Ангола. Музиката е комбинация от лиричен Зук (идващ от Португалия) смесен с африкански ритми.

 

Кизомба възниква в края на 80-те и началото на 90-те години и е комбинация от Семба (предшественик на Самба) и Зук стил музика. Води началото си от Френските колонии на Карибските острови и е изключително популярна и в Португалия.

 

Кизомбата е още един танц от социални танцови стилове, идващи от Карибските острови заедно със салса, меренге, бачата и ча-ча. Танцът се изпълнява по двойки с бавните и леки движения, пресъздава романтичната емоция, в която музиката въвлича чрез нежното си звучене, като в танца ясно се виждат и елементи от танго.

 

Вижте как се танцува кизомба – във видеото.