В Добрич живее една от малкото останали майсторки на ръчно изработвана калоферска дантела у нас...

Лалка Чалъкова от Добрич е една от малкото останали майсторки на ръчно изработвана калоферска дантела у нас. След години опити най-после нейната мечта – да обучи свои последователки и така да предаде занаята, се сбъдна.

 

Още 7 жени от Добрич вече владеят и прилагат умението да плетат тънки дантели със совалки и много въображение.

 

Умението да преплита совалките с тънки конци и да създава красиви дантели Лалка Чалъкова усвоила, когато била на 40 години. Признава, че това е много труден занаят.

 

Пътувала е до Калофер, защото именно там в началото на миналия век две сестри донасят тази дантела от Брюксел и започват да преподават тънкостите на изкуството и в училище. Занаятът изисква много добри умения, а за  изработването на дантелата се използват възглавнички или цилиндри и различен брой совалки в зависимост от сложността на модела.

 

В началото на миналия век дантелата се е плетяла във всяка къща в Калофер, но жените са пазели моделите си като най-ценни съкровища. Лалка Чалъкова обаче е една от малкото успели да получат богатото наследство от модели на една от най-прочутите калоферски майсторки. Сега е щастлива, че и тя може да сподели уменията си със свои последователки.

 

Трудностите пред майсторките на ръчно изработвана дантела не са малко. Липсват нови модели, а намирането на човек, който да изработва совалките, е истинско чудо. В повечето случаи сега са изработвани като сувенири, а цените им са от 2 до 15 лева. Тези трудности не отказват Лалка Чалъкова от мисията й.

 

Разказва, че този вид дантела носи името на града, където се изработва - брюкселска – в Брюксел, или Калоферска – в Калофер.