Най-специфичното е, че се работи с пациенти, които не говорят, каза д-р Първанов...

Днес, в деня на ветеринарния лекар, ви разказваме любопитни подробности за професията. Ще надникнем в операционна зала. Ще ви покажем и как протича един преглед на домашен любимец.

 

\"Най-специфичното в нашата професия е, че се работи с пациенти, които не говорят. По това много се доближава до педиатрията, тъй като там също децата в толкова млада възраст все още не могат да говорят\",

 

Така започва разказа си д-р Николай Първанов. Ветеринарен лекар от осем години и горд собственик на котка. Категоричен е, че най-трудно се работи с агресивни животни. А под стрес в такива се превръщат дори и най-кротките домашни любимци. 

 

Операционната маса на доктора има механизъм, който позволява да се спуска надолу и вдига нагоре. Благодарение на това, могат да се правят манипулации както на малки, така и на големи животни. Непосредствено до масата е разположена специална машина, която осигурява кислород на пациентите.

 

Важна част от оборудването е електроножът. Апаратът подава електричество с определена честота. Токът прерязва тъканите и спира кървенето.

 

Като всяка професия и тази има своите трудности. Болна тема на ветеринарите са упойките. Според закона те нямат право да купуват упойващи вещества. За да се снабдят с такива, трябва да се обърнат или към черния пазар, или към познат психиатър, който да им изпише рецепта. 

 

Освен с нормативните неуредици, ветеринарните лекари се борят и с нелоялната конкуренция. Оплакват се, че в много от кварталните клиники работят хора без нужния ценз.