Това звание й бе присъдено от Министерството на диаспората в Армения преди дни...

Пловдивчанка стана учител номер едно в света по арменски език. Високото отличие на Елизабет Вартанян й бе връчено на тържествена церемония в Министерството на диаспората в Ереван. Следващият репортаж ни среща с нея.

Елизабет Вартанян е завършила арменска филология и журналистика в Държавния университет в Ереван, след което се завръща в родния си Пловдив и оттогава вече  38 години  преподава майчиния си език в единственото у нас арменско училище. Всеки неин час започва с молитва на арменски.

Оказа се, че  63-годишната педагожка е най-добрият учител по арменски език в света. Това звание й бе присъдено от Министерството на диаспората в Армения преди дни. Тя бе отличена с диплом и  парична награда от 500 евро. В надпреварата за престижната титла са участвали общо 94 учители от различни страни, където арменският се преподава като майчин език.

Въпреки, че в Пловдив живее най-голямата арменска общност в България, Елизабет Вартанян с мъка признава, че младото поколение сега трудно говори арменския език, защото в домовете си общуват на български.

Вижте повече във видеото.