Причината е, че от април ще се повиши цената на природния газ...

Цените на парното и топлата вода ще се вдигнат. Причината е, че от април ще се повиши цената на природния газ.

 

А неговата цена е в основата на това колко плащаме на \"Топлофикация\". От Комисията за енергийно и водно регулиране не бързат с прогнозите колко голямо ще е това увеличение, но е сигурно че ще го има. 

Въпреки, че от \"Булгаргаз\" настояват цената на природния газ да се увеличи с 27 на сто, от енергийния регулатор са категорични, че такова голямо повишение е изключено.

\"Няма никакво основание за такова драстично повишаване, каквото е предложено от Булгаргаз\", заяви Андел Семерджиев от ДКВР.

Прогноза с колко ще се повиши тази цена още е рано да се прави. От нея обаче зависи и колко ще набъбнат сметките ни за парно и топла вода. Дори и без това повишение, в комисията вече има много жалби от граждани, които се оплакват от прекомерно високи сметки за парно. В тази връзка, от регулаторния орган съветват абонатите да следят колко точно е завишението.

\"При абсолютно еднакви условия, трябва да са завишени точно с толкова, с колкото сме повишили цената на топлинната енергия\", поясни Семерджиев.

Вече е ясно и че на много места ще плащаме повече за студена вода. Разлики в цената все пак няма да има навсякъде, а само за клиентите на дружествата, които инвестират в  пречиствателни станции. София, например, не е сред тях.

Колкото до сегашните сметки за парно, от разпределителното дружество Техем потвърдиха информацията на Топлофикация - София. През студения януари сме ползвали около 18 процента повече парно, отколкото през декември. Затова и месечната ни сметка трябва да бъде средно с толкова по-скъпа.

Още по темата очаквайте в Новините на Нова в 19 часа.