Жителите на града се изправиха срещу действията на пловдивския митрополит Николай..

Скандал около църквата Костница в Батак. Жителите на града и Камарата на архитектите се изправиха срещу действията на пловдивския митрополит Николай. Според тях той е превърнал църквата от паметник на културата в обикновен храм и без разрешението на Министерството на културата е променил целия интериор. Така са били заличени историческите ценности.

 

Архитект Стефка Василева е потомка на известен баташки род. Тя е и един от организаторите на декларацията и подписката в защита на църквата костница \"Света Неделя\" в Батак. И твърди, че промените, които се извършват в храма, не са съгласувани с Министерството на културата.

 

\"Оставени са поставки в златисто, които не съответстват изобщо на интериора, поставки за книги, столове с възглавнички, трон. Вътре в храма не бива да се палят свещи, тъй като се увреждат стените, по които има веществен доказателствен материал за клането, извършено в църквата\", каза арх. Стефка Василева.

 

\"Единственото нещо, което ние сложихме това са проскинетариите - части от иконостас. Иконата на Божията майка и на светите Банашки мъченици. Друго, което светата ни църква направи е, извадихме от стария саркофаг светите мощи на баташките мъченици и ги поставихме в нов саркофаг за по-лесен достъп и всеки да може да се докосне до тях\", обясни отец Димитър  Семерджиев, свещеник в църквата \"Св.Неделя\" в Батак.

 

Освен че новият саркофаг е оцветен в златисто, той не е пригоден за съхранение на кости и микроклиматът в него бързо може да ги унищожи, твърдчт специалистите.

 

\"Уверявам ви, това не е така. Самите мощи са запазени по начина, по който ни повелява светия канон и мисля, че не сме в пряко противоречие със законовите мерки\", контрира отец Димитър.

 

Преди два века батачани сами построили храма за 75 дни. След жестокото клане в църквата волята на батачани, които се спасили, била храмът да се превърне в място, където да се съхрани паметта на загиналите и тук да не се извършва богослужение.

 

135 години по-късно не само, че волята им не е зачетена, но църквата костница е заличена от списъка на музеите в България.

 

\"Не мога да го проумея, защото това е живият паметник. Това е живата история. Тук са идвали не хиляди, а милиони посетители от целия свят. Те не желаят да се черкуват в тази църква, защото още техните деди са повелили, че на това място Господ ги е изоставил\", каза Стефка Василева.

 

В по-големите градове у нас вече се събира подписка в защита на църквата костница. Министерството на културата започва проверка на скандалния случай.