От болницата изнесоха данни,според които са направили 22 чернодробни трансплантации на деца

Продължение на темата с трансплантациите в болница „Лозенец\". В новините вече ви показахме родители, които обвиниха ръководството на правителствена болница в това, че голям процент от трансплантираните деца умират.

 

В отговор, от болницата изнесоха данни, според които са направили 22 чернодробни трансплантации на деца. Смъртните случаи са 6. Става въпрос за периода от 2004 до 2011 година.

 

Едно от обвиненията е, че в периода 2008 – 2010 година от 10 трансплантации 5 са неуспешните. Отговорът на доц. Любомир Спасов -  за трите години наистина са направени 10 животоспасяващи операции, но починалите деца са 3: „Всяко едно от тях е било с шанс да оцелее в следващите месец или месец и половина равносилен на нула. Тези деца са били обречени да загинат, ако не са били трансплантирани\".

 

„Всеки един от родителите е информиран за успеваемостта на трансплантациите в нашата болница, която е такава, каквато е в другите европейски центрове, които се занимават с детска трансплантационна хирургия\", коментира доц. Спасов.

 

И друго обвинение: „Болница „Лозенец\" не разполага с удостоверение, законосъобразно – да извършва детски трансплантации на черен дроб и на бъбреци. Болница „Лозенец\" няма специалист, който да извършва такива трансплантации, наредбата е категорични какви са минималните изисквания\", твърди Христина Димитрова.

 

„Ние имаме удостоверение за извършване на трансплантации от 2004 година. Това е оригиналното удостоверение, което сме получили. През годините то е преиздавано и препотвърждавано\", категоричен е доц. Спасов.

 

Специалистите в правителствена болница отговориха и на упрека, че при две от децата са се наложили нови операции в чужбина.
След жалбите на родителиАгенцията по трансплантация назначи проверка. Тя препоръча временно спиране на част от интервенциите.