Това се налага заради нов здравен закон в Калифорния...

Две от водещите компании за производство на газирани безалкохолни напитки в света ще трябва да променят състава на най-популярните си продукти. „Кока Кола\" и „Пепси\" ще намалят съдържанието на оцветител в напитките, разпространявани в САЩ, заради нов здравен закон в Калифорния. По време на лабораторни изследвания въпросното вещество е предизвикало притеснения при опити с мишки.

 

Според изследването химикалът, ползван за оцветител в карамела, можел да причини ракови заболявания при гризачите. Няма обаче никакво доказателство за влияние при хората. За да достигне нивото на 4-метилимидазол, давано на лабораторните мишки, човек трябва да пие по1000 кена „Кока Кола\" или „Пепси\" на ден. Въпреки това, новият закон в щата Калифорния задължава всеки производител да поставя на етикетите на стоките си предупредителен надпис за наличието на определени съставки. От двете компании обявиха, че ще намалят значително количество на оцветителя, за да покрият законовите изисквания и да избегнат поставянето на научно необосновани предупреждения. Засега промените ще засегнат само американското производство.

 

От „Кока Кола – България\" обявиха в официално становище по случая, че нивата на 4-метилимидазол в нейните продукти ще бъдат намалени, въпреки че не представляват никакъв риск за здравето и безопасността на потребителите, каквото е и заключението на Европейската агенция за безопасност на храните от месец март 2011 г.