И как едно евентуално намаляване на ДДС ще се отрази на семейния бюджет?

ДДС може да бъде намалено само при икономически ръст от 4 процента през тази година, коментират експерти. Прогнозите за българската икономика, обаче, са далеч под това. В студиото на „Здравей, България\" финансистът Емил Хърсев и икономистът Чавдар Николов коментираха, че такова намаляване на данъка засега е  дългосрочна прогноза, която е възможно да не се сбъдне.

Идеята на финансовия министър Симеон Дянков е ДДС-то да бъде намалено на две стъпки през тази година. Първо с 1% и така да стане от 20 на 19%. Малко след това пък ще бъде намалено с още 1%, тоест данък добавена стойност, който се начислява на  стоките вече ще бъде 18%. Според експертите обаче това е възможно само при едно условие: „Едва при 4% ръст в България ние бихме могли да се надяваме на намаляване на ДДС –то. Тоест това би било ръстът, при който цялата  икономика, при който бюджетът ще завърши на излишък, а не на дефицит.\" Това поясни Емил Хърсев по-рано днес.

Според Емил Хърсев, ако все пак плановете на финансовия министър се сбъднат това ще се отрази на постъпленията в държавния бюджет.

А как едно евентуално намаляване на ДДС ще се отрази на семейния бюджет – вижте във видеото.