Образувано е дело и на бившата шефка на държавен фонд земеделие – Ализан Яхова...

Нови два съдебни процеса срещу бивши шефове на държавни институции. Прокуратурата е образувала второ дело на бившия шеф на агенция „Пътна инфраструктура - Веселин Георгиев. Името му нашумя след скандала с разпределението на обществени поръчки, известен като „Батко и Братко". Веселин Георгиев ще отговаря за длъжностно престъпление.

Образувано е дело и на бившата шефка на държавен фонд земеделие – Ализан Яхова. Обвиненията идват след проверка на институциите от сметната палата.

Бившият шеф на Агенция „Пътна инфраструктура" Веселин Георгиев отново ще бъде изправен пред съда. Новото обвинение срещу Веселин Георгиев е от началото на тази година – то е за длъжностно присвояване на близо 100 000 лева от изпълнителна Агенция Пътища. Второто обвинение всъщност е още от 2009-та, но трябваше да започне от начало. То е за нарушения при възлагането на обществени поръчки.

От прокуратурата уточниха, че новото в това обвинение е свързано с осем договора, след които Европейският съюз спира редица плащания към България. Така, според прокуратурата, Веселин Георгиев е уронил престижа на България. Всъщност скандалът с обществените поръчки, възложени от Веселин Георгиев, избухна преди близо 4 години. Обвиненията срещу него бяха, че е разпределил поръчки за десетки милиони на определени фирми, за да облагодетелства братята си. Фирмата на единият получила поръчки за близо 120 милиона лева. Именно затова процесът доби популярност преди години като „Батко и Братко".

Нарушения се оказа, че не липсват и в работата на държавен фонд Земеделие:

„Още едно досъдебно производство срещу бившия шеф на ДФ Земеделие - Ализан Яхова, то е в досъдебна фаза. Тя е сключила 12 договора за поръчка с представители на ДФ „Земеделие" за проверка, с което е ощетила бюджета на ДФ „Земеделие" със сумата от по 4 750 лева." Това поясни Румяна Арнаудова - говорител на Софийска градска прокуратура.

Ализан Яхова беше начело на фонд Земеделие само няколко месеца. Името й тогава нашумя покрай няколко скандала във фонда. По нейно време бяха замразени плащанията на близо 200 милиона лева, освен това преди време Ахмед Доган посочи именно нея като пример за инструмент за разпределяне на средствата във властта. 

Още по темата – във видеото.

Репортер: Надя Ганчева