На мястото на атомната ще има газова централа, обяви премиерът...

 

След 33 години и няколко първи копки България зачеркна проекта АЕЦ „Белене". Премиерът Бойко Борисов обяви решението на кабинета и добави, че се надява раздялата с руската страна да е „дружеска"и да не се стига до съд. Икономическият и енергиен министър Делян Добрев в петък ще посети Москва.

 

По изчисленията на Борисов централата е щяла да излезе около 20 милиарда лева – пари които страната ни не може да си позволи. Проектът бил компрометиран още в началото тъй като не е бил обявяван конкурс за изграждането му.

 

За реактора, който през октомври ще е готов, ще доплатим 140 млн. лева. Той ще се монтира към площадката на АЕЦ „Козлодуй", въпреки че за това ще са нужни няколко години. Ако обаче се появи желаещ да го купи, може и да го продадем, добави Борисов. Може да се мисли и за изграждането на 8-ми ректор към първата атомна централа. Дали обаче има смисъл да се чака още 6-7 години за да се постави 7-ми реактор на „Козлодуй"? Според премиера отговорът е категорично „да". 

 

Освен финансовите рискове, има и ядрени, които страната ни не може да си позволи.

 

Иначе планът е „Белене" да не остане просто „гьол", както Борисов определи площадката преди време. Планът е там да се изгради газова централа.

 

Противоречиви реакции в парламента предизвика решението на правителството да спре строежа на АЕЦ „Белене". От левицата определиха решението като икономически необосновано, а десните подкрепиха позицията на кабинета.

 

Социалистите определиха решението на кабинета като икономически необосновано и коментираха друго намерение на правителството вместо атомна, в Белене да се строи газова централа. 

 

„Повишаваме енергийната независимост на България като строим голям блок на газ, а от къде ще идва газа, ви е ясно", заяви депутатът Петър Димитров.

 

От левицата твърдят, че по този начин енергийната зависимост на страната ни ще порасне, вместо да намалее. А евентуалното преместване на поръчания реактор от „Белене" в „Козлодуй" ще отнеме поне 10-12 години.

 

Полюсно противоположно беше настроението в лагера на десните. 

 

„От правителството се изискваше много кураж да вземе това решение, за което аз ги поздравявам. Парламентът ще ги подкрепи с много голямо мнозинство", коментира Иван Костов, съпредседател на „Синята коалиция".

 

Според него има огромни резерви със сега произвежданата електроенергия да се произведе 10 пъти по-голямо благосъстояние на човек от населението. 

 

Бившият икономически министър Трайчо Трайков е знаел за решението на кабинета да не строим втора ядрена централа. Той обаче е поел ангажимент към премиера Бойко Борисов да не оповестява това решение.

 

Трайков одобрява развоя на казуса АЕЦ "Белене". Той обясни, че досега паро-газова централа у нас никой не се е наел да строи, защото инвеститорите искали гаранции за цени на тока при продажбата. Кандидати да строят сега, биха били пак руснаците, защото има как да си доставят евтин газ.

 

Президентът Росен Плевнелиев също заяви, че подкрепя и приветства решението на правителството. Според него централата не решава проблема с енергийната неефективност на страната, а и не е ясна финансовата изгода за България от реализацията на "Белене".

 

Плевнелиев допълни, че проектът не решава проблема със санирането на панелните жилища, в които живеят 2,7 млн. българи.

 

„От гледна точка на финансите, мисля, че правителството тепърва ще сложи всички свои анализи на масата, доставеното оборудване ще се премести като нов проект. Това ще подпре АЕЦ „Козлодуй", а и България ще има аргументи да се бори за удължаване на живота на 5 и 6 блок", каза държавният глава.

 

Почти напълно изграденият реактор за „Белене" може да послужи за създаването на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" , но на практика това е нов проект, който трябва да започне отначало. Мнението е на председателя на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев. Това е институцията, която трябва да одобри параметрите на новия ядрен блок и неговата безопасност.

 

Цочев обясни, че има две площадки два терена до АЕЦ "Козлодуй", които биха могли да бъдат използвани за площадки за новия блок. Готовият проект за "Белене" не може да бъде използван там. 

 

Сметката показва, че до момента сме похарчили 1.4 млрд. лева. Трябва да платим и 500 млн. лева за кредит, взет именно за „Белене", а лихвите по него ще са още 200-300 млн. лева, изчисли премиерът.

 

За хората в Белене изграждането на централата означаваше нови работни места. А днешната новина създаде безпокойство, че безработицата ще обезлюди района напълно.

 

Коментарът от руска страна: Възможен отказ на българските власти от АЕЦ "Белене" няма да донесе съществени загуби за „Росатом", казва шефът на руската корпорация Сергей Кириенко, цитиран от ИТАР-ТАСС. Пред друга руска агенция - Риа Новости обаче, говорителят на „Росатом" Сергей Новиков казва, че България още не е уведомила официално руската страна за отказа си.

 

Репортери:

Нели Тодорова

Ина Гълъбова

Мария Цънцарова

Олга Василева


Оператори:

Димитър Василев

Иван Иванов


Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова в сайта Nova Play.