Някои дребни търговци дори продават без касови апарати.

От НАП започнаха масови проверки на касовите апарати на търговците. Всички вече трябва да са свързани със системата на приходната агенция, но все още около 2000 фирми не са изпълнили изискването.

Проверка на Нова телевизия на един от софийските пазари показа, че неизрядните са предимно дребните търговци. Някои дори продават без касови апарати.

Александрина ни показва оборота си до обед и е категорична – с тези пари няма как да се купи касов апарат.

Дали в очакване на инспекторите или заради камерата ни, тези, които имат касови апарати отчитат всяка поръчка. Оказва се обаче че стават и грешки. Вместо 1,20 лв., този търговец отчете 1020 лв. От НАП коментираха, че той няма да плаща данък върху грешната сума – тя може да се отмени.

Как да разберете дали търговецът ще си плати данъците за всеки лев, който печели, или не? Картата на България върху касовата ви бележка показва, че апаратът е изряден.

 

Ако този знак липсва на касовата бележка, можем да подадем сигнал в агенцията за приходите. Отчитането на всяка покупка в системата на данъчните  означава, че търговецът няма просто да си прибере печалбата в джоба. Затова се очаква приходите в бюджета да се увеличат, а именно оттам идват парите за пенсии, болници или училища.