Освен за екоравновесието в резервата, заплаха има и за местните жители...

Екологична катастрофа заплашва района около природен резерват „Байкал" край Радомир, предупредиха еколози. От дни тонове измряла риба се носи по повърхността на местен водоем, по-известен в Радомир, като езерото Байкал.

 

Тежка миризма се разнася в района. Водата от езерото се влива в язовир Извор, с който се напояват земеделски земи. Според отговорните институции това може да доведе до зарази и нарушено екоравновесие в резервата.

 

Труповете на рибите са изплували на повърхността преди дни, когато дебелата ледена покривка се разтопява. Най-вероятно животните са измрели от свръхконцентрацията на отровни газове, отделени от растителността.

 

Екозаплахата надвисва още преди две години, когато е разрушена подпорна стена. Така нивото на Байкал пада с близо метър и отровните газове се насищат в много по-малък обем вода. Миналата зима ледът е пробиван и част от газовете се отделят в атмосферата. След подозрения за бракониерство, обаче, пробивите в леда спират.

 

От агенцията по рибарство и аквакултури са сигнализирали регионалната здравна инспекция в Перник. От там са направили проект за изграждане на нова стена, но все още одобрение - няма.

 

Освен за екоравновесието в резервата, заплаха има и за местните жители.

 

В местната кръчма мъжете играят карти и по нищо не личи, че се притесняват. „Не се интересувам от рибата, виж, ако е нещо друго - диво прасе, става." , заяви един от тях.

 

Репортер: Георги Георгиев

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.