Това става ясно от изказване на зам.- генералния директор на руската държавна корпорация „Росатом"...

На България може да й се наложи да плаща и втория реактор, поръчан за АЕЦ „Белене". Това става ясно от изказване на заместник- генералния директор на руската държавна корпорация „Росатом" Кирил Комаров.

 

Цитиран от РИА Новости, Комаров посочва, че двете страни имат редица подписани договори, които руската страна добросъвестно изпълнява. Става дума за контрактите за основно оборудване и за първи и за втори енергоблок. Руската страна е готова да приключи изработването на цялата продукция, поръчана от България.

 

В началото на март България се отказа от "Белене" и обяви, че първият реактор, който ще е готов наесен ще бъде инсталиран в АЕЦ „Козлодуй".

 

След днешното изказване на Комаров от Министерството на икономиката и енергетиката коментираха, че още при посещението на Делян Добрев в Москва е договорено руски и български експерти да работят заедно и в рамките на април да се уточни колко точно трябва да доплатим.

 

И макар че въпросът засега остава открит, сумата, която нашата страна обяви, че е готова да доплати е 180 милиона евро – за първия реактор.

 

Според договореностите два енергоблока, заедно със съпътстващото оборудване, струват около 630 милиона евро. Всеки реактор - по 315 милиона евро. Ако имаме да доплащаме 180 милиона евро за единият блок, но трябва да покрием и всички разходи за втория, сметките показват, че България ще доплаща  почти 500 милиона евро или 1 милиард лева. И тук не се включва електрониката към двата реактора така общата сметка за двата реактора може да набъбне с още 200 милиона евро.

 

Репортер: Нели Тодорова