Това може да доведе до покачване на цената му у нас...

Европейския парламент одобри решение, което може да доведе до повишаване на данъчната тежест върху дизела и у нас, но остави за Европейската комисия и страните-членки на да решат дали и как ще се променят цените на горивото занапред.

Повечето български евродепутати гласуваха против резолюцията за данъците. Засега тя е само препоръчителна, но според депутатите ни чертае неблагоприятни тенденции за нашата страна.

Ако дизеловото гориво поскъпне, с това ще се качат цените на градския и товарния транспорт. Някои от одобрените днес промени могат да увеличат акциза, а оттам – и цената на дизела. За целта обаче ще е нужно решение на Съвета на министрите – при това с единодушие на всичките 27 страни от ЕС.

Същото важи и за друг одобрен днес текст от Европейския парламент – да бъде въведена обща база за корпоративния данък, валидна в целия Евросъюз. Това може да повиши данъчната тежест в България и да я лиши от конкурентните предимства на ниските данъци.

Дори ако се окаже единствена против подобно решение, страната ни може да наложи вето в Съвета на министрите, защото и по този въпрос е нужно единодушие.

Дискусиите по темата ще продължат, но, според наши евродепутати, днешният вот в Европарламента е негативен сигнал и създава предпоставки за засилен натиск върху България да доближи данъчните си ставки до по-високите нива в останалите страни от ЕС.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.