Тези правила ще важат само за шофиране в новите участъци...

 

Максималната разрешена скорост за шофиране по родните магистрали вече ще бъде 140 км/ч, решиха депутатите като приеха на първо четене промените в Закона за движение по пътищата след двучасови дебати.


Новоприетото ограничение обаче ще важи само за новите участъци от аутобаните, увери регионалният министър Лиляна Павлова.


Тя допълни, че сред промените в закона има и някои ограничения. „Например забрана за спиране на пътно превозно средство за престой, освен на обозначените места и забрана за извършване на маневри върху платната", обясни министър Павлова.


Депутатът Захари Георгиев от „Коалиция за България" изказа мнение, че по този начин ще се увеличат и броят на фаталните произшествия на платното. Обяснението, което дадоха от ГЕРБ е, че катастрофите стават заради водачи, които не спазват ограниченията в скоростта. Те допълниха, че за тази участъци от пътя, които не позволяват развиване на скорост от 140 км/ч, ще има ограничителни знаци.

 

Управляващите изложиха и друг аргумент - дали по-бавно движещите се МПС-та по магистралите не създават по-голям риск.

 

Противниците на увеличението обясниха, че то едва ли ще има дисциплиниращ характер за някои шофьори на пътя.

 

От „Синята коалиция" обясниха, че вместо да се вдига скоростта, трябва да се обърне внимание на състоянието на пътищата.

 

Със закона депутатите забраниха поставянето на билбордове непосредствено до пътното платно. Най-красноречив пример защо рекламните не трябва да висят до пътя даде Ремзи Осман от ДПС, обяснявайки, че всеки мъж, който види приятна дама, снимана на билборд, ще го разсее и това може да повлияе върху шофирането му.  

 

За да се ограничи възможността за инциденти депутатите решиха още, че търговските обекти по магистралите трябва да се строят най-малко на 3 км. разстояние от пътен възел или отсечка, която се качва на магистралата.

 

Репортер: Ина Гълъбова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.