Освен да замърсява, калта може да бъде и много опасна...

Голяма част от улиците не само в София, но и в цялата страна, са прашни и кални. Стига да завали малко дъжд и асфалтът се превръща в опасна пързалка, предупреждават професионални шофьори. 

 

И без помощни средства не е трудно да разберем откъде идва мръсотията по софийските улици. Ако търсим виновник за мръсните улици, трябва просто да се огледаме.

 

Справката на Столичната община показва, че глобени за паркиране в зелени площи от началото на годината са 1200 души. Санкциите обаче не спират нарушителите. Освен да замърсява, калта може да бъде и много опасна.

 

„Случва се най-лошото! Автомобилът може много лесно да се хлъзне. Каквито и гуми да имаш, когато има такава пясъчна основа: кал, смесена с кал, автомобилът става неуправляем. Това е абсолютно предпоставка за катастрофа! Там спирачният път няма нищо общо, когато асфалтът е изчистен и измит", обясни Георги Янакиев, председател на Съюза на българските автомобилисти.

 

Но не само калта от автомобилите гуми е предпоставка за опасност. През десетките метри бордюри в окаяно състояние си проправя път земна маса, която също цапа пътищата.

 

И тъй като не е ясно кога и дали Общината ще ремонтира бордюрите и ще изчисти мръсотията, нашият репортер Живко Константинов поема инициативата да им помогне.

 

Репортер: Живко Константинов