Държавата да направи надбавките 20% от минималната работна, предложиха жените...

 

Държавата да създаде условия младите семейства  спокойно да отглеждат децата си у нас. За това настояха майки от Добрич днес .Те излязоха на протест в центъра на града,  за да заявят гласно проблемите си и да поискат управляващите най-после да проявят воля в решаването им. Младите майки поискаха от държавата да увеличи детските надбавка, като станат  20% от минималната работна заплата или 58 лева вместо сегашните 35 лева. 

 

Нела Кънева е завършила стопанско управление в Свищов. Дъщеричката и днес е на две  години и седем месеца  и въпреки че преди да излезе по майчинство я уверяват ,че мястото й във фирмата ще се пази, днес е без работа .Ето защо според нея и много други майки  е необходим работещ механизъм срещу случаите като нейния. Тя предложи да се налагат санкции а работодатели, които не спазва закона.

 

 Младите жени предлагат още държавата да стимулира работодателите, които наемат майки с деца под 12 години. За бизнеса наемането на такъв работник е рисково, но ако има стимули, това до голяма степен би променило нещата.

 

Поемане част от осигуровките на майките или данъчни облекчения са част от другите предложения, които се предлагат, за да се стимулира бизнеса, а майките да имат реални шансове да започнат по-скоро работа.


Репортер: Мария Добрева