Специалният пратеник на ООН разкри тези данни пред Съвета за сигурност...

Специалният пратеник на ООН за Сирия Кофи Анан заяви пред Съвета за сигурност, че в страната се наблюдава неприемливо насилие, въпреки примирието. По време на закрито заседание Анан е казал, че изблиците на насилие в градовете започват, след като те са посетени от наблюдателната мисия на Световната организация.

 

Кофи Анан каза, че цялостната ситуация в Сирия е пълна противоположност на желанието на международната общност. Особено безпокойство буди информацията, че правителствени части стрелят по протестиращи в град Хама. Активисти съобщиха, че само в понеделник там са били убити 70 души.

 

Говорител на Анан пък подчерта, че сирийското правителство не е изтеглило тежките оръжия от градовете. Имало и информация, че сирийските сили стрелят по хората, които разговарят с наблюдателите, след като членовете на мисията си тръгнат.

 

В същото време ООН иска да увеличи броя на наблюдателите до 300 души. Очаква се до месец в Сирия да пристигнат още 100 души.

 

Американският посланик в Световната организация призова за бързо разполагане на мисията.

 

Дамаск обаче е отказал да допусне един от наблюдателите заради неговата националност. Правителството е дало да се разбере, че няма да разреши на граждани на държави от "Приятели на демократична Сирия" да работят като наблюдатели.

 

Съветът за сигурност остава разделен в позицията си. Западните държави настояват за по-строги мерки, докато Русия и Китай обявиха, че планът от шест точки на Кофи Анан е достатъчен за овладяване на ситуацията.