Тече инспекция на водоизточниците в града. На живо от Кюстендил предава Екатерина Николова...

39 деца се натровиха по време на зелено училище в Кюстендил. Пострадалите са ученици от София и Костинброд и са ученици от 1-ви и 2-ри клас.

След вечеря снощи едно по едно са настанени в кюстендилската болница.

„Поводът за постъпване беше остро появили се оплаквания от гадене, повръщане, в отделни случаи, и разстройство. Децата бяха поети веднага. Осигурихме необходимо допълнителен персонал, лекарски, сестрински, който успя да работи и да се справи с всяко едно дете", каза д-р Александър Величков, директор на МБАЛ Кюстендил.

Междувременно учителите, придружаващи децата информират родителите им. Още днес, повечето от тях прибраха децата си.

От снощи в хотела, в който са вечеряли децата, текат проверки. Взети са проби от храната и водата в него. Освен това се изследва и водата, течаща от градските чешми, от която се предполага че децата са пили по време на разходка.

Резултатите ще бъдат готови най-рано утре.

Малко по-късно Министърът на образованието Сергей Игнатов и здравният министър Десислава Атанасова също коментираха случая с натравянето на децата.

„Храната им е по план, утвърден от здравните власти. Пили са изворна вода. В момента се води разследване да установим причината", каза Игнатов.

„В момента пробите от материалите са взети, и от храната, и от самите деца. Те са изпратени в Националния център за паразитни заболявания. Останалите проби от водоизточниците се изследват на място", каза Атанасова.

 

На живо от Кюстендил предава репортерът Екатерина Николова.