Това е първата официална визита на Кирил като патриарх в България...

Руският патриарх Кирил пристигна на тридневно посещение у нас. Това е първата официална визита на Кирил като патриарх в България. По време на посещението си той ще се срещне с българския патриарх Максим и с българските държавници.
Руският патриарх ще посети Пловдив, а в неделя заедно с патриарх Максим ще отслужи литургия в храм-паметника „Александър Невски" в София.

 

Патриархът на Русия и Москва спази протокола и започна посещението си без минута закъснение. Самолетът на Руската патриаршия, който превозваше руския духовник, кацна на българска земя точно в пет следобед. Патриарх Кирил беше придружен от делегация от шест човека. На правителствения ВИП на летище София го посрещнаха петима български митрополити, руският посланик Юрий Искаков и външният министър на руската православна църква.

 

„С радост стъпвам на българска земя. Сърцето ми е открито към православните българи и църквата", каза руският патриарх Кирил.

 

Това е първото посещение на руски патриарх в България от 14 години. Самият Кирил в България няколко пъти, но още преди да бъде избран за върховен глава на руската православна църква. Последната му визита у нас беше през 1998 година по време на разкола в българската православната ни църква.

 

Кирил е избран за патриарх на Москва и цяла Русия в началото на 2009-та година. Дотогава той е смоленски и калининградски митрополит.

 

Роден е в Ленинград на 20-ти ноември 1946-та година със светското име Владимир Михайлович Гундяев.

 

Завършва ленинградската духовна семинария, а по-късно с отличие и духовната академия. Подстриган е за монашество през 1969-та година с името Кирил. Преподава догматическо богословие до 1974-та година, когато е избран за ректор на ленинградската духовна академия и семинария.

 

През 1988 година става смоленски и калининградски архиепископ, а три години по-късно е повишен в ранг митрополит. След смъртта на патриарх Алексий Втори заема неговото място.

 

Репортер: Ина Гълъбова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.