Това не е инцидент, а демонстрация на пилотите от авиобаза „Чайка“ край Варна...

Пострадал човек беше евакуиран от борда на кораб с един от хеликоптерите на нашите военноморски сили. Това не е инцидент, а демонстрация на  пилотите от авиобаза „Чайка" край Варна.

 

Асистенцията от борда на плавателния съд е необходима, за да бъде стабилизирана носилката при нейното издигане към вертолета. Особено критични са последните 5-10 метра под вертолета, където струята е най-осезателна и тласка носилката под вертолета.

 

След обучението на пилотите трите хеликоптера Пантер, с които разполагаме, са готови за участие в спасителни операции.

 

„Разпоредил съм да бъдат в минимум едночасова готовност за операции по търсене и спасяване, ако това се наложи", каза Аню Ангелов, министър на отбраната.

 

В момента страната ни не разполага с кораб, на който тези хеликоптери биха могли да кацнат. Предвидено е с такъв да разполагаме до 2020 година. Дотогава вертолетите ще ползват корабите на нашите съюзници от НАТО.

 

„Вертолетът има способности за работа 30 минути на 150 мили навътре в морето и още 30 минути резерв гориво, тоест за нашия отговорен район напълно достатъчно", коментира подп. Милен Хинтуларски, командир на авиобаза „Чайка".

 

Предстои Пантерите да бъдат оборудвани и с подвижни платформи с 20-милиметрови оръдия.

 

Репортер: Искра Урумова