Нови правила ще позволят на пациентите по-лесно да разбират дали лекарствата, които си купуват, са фалшиви...

Нови правила ще позволят на пациентите по-лесно да разбират дали лекарствата, които си купуват, са фалшиви. И още - хората ще могат директно да се оплакват от страничните ефекти, предизвикани от медикаментите.

 

Очаква се от 1 юли пациентите сами да могат да съобщават в Изпълнителната агенция по лекарствата за нежелани ефекти от закупените лекарствените продукти. От агенцията обясниха обаче, че тук това не е нещо ново.

 

„Лекарите в момента са задължени да го правят, а пациентите по желание могат да го правят, като обикновено ги съветваме да се обърнат към лекар, за да може съобщението да бъде по-богато като информация. Но в никакъв случай до юни месец няма да им се откаже да бъде прието такова съобщение", каза Мария Попова-Кираджиева от Изпълнителната агенция по лекарствата.

 

Единствената разлика ще се изразява в начина на подаване на оплакването - ще има два формуляра, които пациентите могат да попълват онлайн.
До три години на всяка опаковка на медикамент ще има специален баркод. Целта е да се намали броят на фалшивите медикаменти и да се проследява процесът по веригата на доставките. Как обаче да разпознаем лекарствата-менте, особено когато ги купуваме по интернет - съвет от фармацевт. 

 

„Трябва да се следи да има на опаковката срок на годност, цената да не е прекалено ниска, а също така - важна информация за това какво съдържа продуктът. Как се употребява - да е ясно упоменато на самия етикет и съответно, ако такова нещо липсва, човек е редно да се усъмни за нелегитимиран внос, за разпродаване на лекарства със съмнително качество", обясни Михаела Павлова.

 

В момента лицензирани аптеки за онлайн продажба са само пет. Това може би обяснява и отношението към пазаруването на медикаменти онлайн.

 

Репортер: Марина Цекова