Екип на Нова посети централния пазар в турския град...

Има места по света, където хората с приключенски дух биха платили много пари, за да се изгубят. Да усетят емоцията, ароматите, погледите на хората и приключенската тръпка... Екип на Нова телевизия се докосна до едно такова място - огромният пазар в турския град Измир.


Модерното лице на Турция не би учудило никого. Безкрайни магистрали, шумни мегаполиси, лъскави витрини и много, много хора. Истинската магия на тази страна обаче се крие далеч зад Босфора - там, където небостъргачите на Истанбул изчезват в маранята и отстъпват място на удивителен лабиринт от малки улички, запечатали живота отпреди столетия.


В Измир двете крайности на цивилизацията съжителстват в покой и разбирателство. Историческият космополитен град обединява лукса и традицията. Трите милиона и половина жители на това уникално място са близо колкото до европейския начин на живот, толкова и до традиционния ориенталски бит.


На централния пазар в града има невероятна смесица от култури – арабски и християнски. Безкрайните криволичещи улички водят дълбоко в бездната от звуци, миризми и цветове. Красиви наргилета, дрънкулки и ритуални сватбени носии се редуват с прясно месо, риба и всевъзможни приумици на сладкарското изкуство. И тъкмо човек си мисли, че е намерил изхода на огромния лабиринт, пред него се откриват нови, още по-интересни кътчета.


Старата част на пазара се откроява с масивни каменни стени, построени още по Византийско време. Някои историци посочват, че „Кемералтъ" е сред първите модели на популярните днес стъклено-бетонни молове.


Още за разходката на репортера Николай Василковски и оператора Росен Илиев вижте във видеото.