Тази година честванията ще минат без голяма демонстрация на военна техника...

 

Военните започнаха тренировките си за традиционния гергьовски парад. На 6  май отбелязваме деня на храбростта и празника на българската армия.

 

Тази година честванията ще минат без голяма демонстрация на военна техника. Три хеликоптера ще преминат над площад „Княз Александър I" и ще дадат началото на официалната част. Заради репетициите, от petyk до неделя различни части на столицата ще бъдат затворени за движение.

 

Единствената техника, която военните ще покажат на парада за Гергьовден, са три хеликоптера - транспортен Ми-17 и две от новите попълнения - Кугар. Руската машина, която ще носи националния флаг и ще води формацията, ще бъде пилотирана от летец с 31 години опит.

 

От авиобазата във Враждебна до площада, в зависимост от вятъра и избрания маршрут, машините ще стигнат за между 11 и 13 минути. Хеликоптерите ще преминат над официалните лица на височина 160 метра и със скорост 80 км/ч.

 

Часове наред представителните блокове, които ще маршируват на 6 май, набиваха крак пред Националния исторически музей. Общо седем блока, от по 64 души всеки, ще преминат тържествено по жълтите павета.

 

Репортер: Косара Михалкова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.